Architektonicky zdařilý dvoupodlažní objekt se sedlovou střechou a působivou horní stavbou je v ulici Studánková ve čtvrtém pražském obvodě nepřehlédnutelný.

Představuje osobitý styl montovaných dřevostaveb a nabízí dostatek prostoru i pro početnější rodinu, která ocení nejen soukromí pro jednotlivé členy, ale i velkou společnou místnost v přízemí s atraktivní moderní kuchyní a dřevěnou terasou propojující dům se zahradou v japonském stylu.

Stavba domu je řešena technologií používající při montáži stěnové, příčkové a stropní panelové dílce na bázi dřeva.

Stavba domu je řešena technologií používající při montáži stěnové, příčkové a stropní panelové dílce na bázi dřeva.

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Nízké tepelné ztráty

Vzorový dům otevřela společnost RD Rýmařov, která se zaměřuje na ekologické úsporné domy, stavěné na bázi lehké prefabrikace dřeva. Patentovaná moderní technologie dává záruku dlouhé životnosti domu (více než 50 let) a garantuje kvalitní tepelné izolace obvodových a stropních konstrukcí, včetně spolehlivých protipožárních opatření.

Montované dřevostavby vynikají úsporným provozem – výrobce uvádí hodnotu součinitele prostupu tepla stěnové konstrukce U = 0,16 W/m2K, což by mělo bez problémů zajistit tepelnou pohodu v mrazivé zimě stejně jako v horkých letních dnech. Kvalitní skladba konstrukcí zaručuje nízké tepelné ztráty a tím také akceptovatelné náklady na vytápění.

Důmyslná skládačka

Dům v ulici Studánková nese označení ATYP – DIMENZE Line 96/45° a jeho dispozice důmyslně využívá všechny možnosti stavebních dílů RD Rýmařov. Základními materiály pro výrobu těchto dílců jsou minerální plsť, smrkové řezivo, dřevotřískové, dřevovláknité, sádrokartonové a sádrovláknité desky.

Vybavená moderní kuchyně navazuje na prostornou venkovní terasu.

Vybavená moderní kuchyně navazuje na prostornou venkovní terasu.

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Z jejich tvarů a daných pravidel pro navrhování pak vyplývají zajímavé půdorysné a výškové proporce rodinného domu. Spodní stavbu tvoří masivní železobetonová deska, jde tedy o běžné základy domu. Horní stavbu řeší stavitelé prostřednictvím osvědčené stavebnicové technologie s názvem RD Rýmařov, založené na vysoké kvalitě stavebního materiálu a na pevných šroubových, hřebíkových a lepených spojích.

Nosnou konstrukci obvodových stěn tvoří dřevěná rámová konstrukce (120 x 120 mm, 120 x 60 mm), obalená z obou stran sádrovláknitou deskou a vyplněná tepelnou izolací z minerální plsti (Orsil-Uni). Výstavba domu je jednoduchá, logická a rychlá, ale raději ji přenechejte certifikované firmě. Bydlet můžete do jednoho měsíce.

Vlastimil Růžička, www.dumabyt.cz